Ouders

Redenen om voor Vragenderwijs te kiezen

Ouders van ruim de helft van de leerlingen waren niet tevreden over de vorige scholen, in eenderde deel van de gezinnen is een tweede kind op school gekomen waarmee het redelijk tot goed ging op de vorige school of die als kleuter is gekomen, en een aantal ouders heeft een kind dat extra ondersteuning nodig heeft of een specifiek uitzonderlijk talent.

De ontevredenheid over de vorige scholen is te herleiden naar onvoldoende inspelen op hoogbegaafdheid, je anders voelen, zelfstandiger en sneller willen werken. Pesten wordt genoemd als bijproduct van een intolerant klimaat op school en/of onvoldoende rekening houden met verschillen tussen leerlingen.

Zin in school

Vrijwel alle ouders van leerlingen die het niet naar hun zin hadden in het regulier onderwijs, zien al na korte tijd veranderingen ten goede:

  • Mijn zoon kon nooit zijn bed uit komen, nu staat hij extra vroeg op om zijn eigen lunchtrommeltje klaar te maken.
  • Terwijl ons kind een jaar lang thuis heeft gezeten, gaat ze nu met plezier naar school, ze komt ’s middags steeds later thuis.
  • Ons kind ging al jaren met buikpijn naar school, die is als sneeuw voor de zon verdwenen.
  • Het is fijn dat onze zoon ’s morgens later kan komen en langer mag blijven, hij komt eindelijk weer aan voldoende uren slaap.
  • We hebben weer rust in het gezin. Het is thuis weer leuk.
  • Onze dochter gaat weer uit, koopt leuke kleren, er komen weer vrienden over de vloer. –
  • Mijn kind is een stuk socialer geworden. Onze zoon heeft gewoon zin in school.

De meeste gehoorde uitspraak is wel: We hebben ons kind weer terug.

Tweede kind ook naar Vragenderwijs

In eenderde deel van de gezinnen is een tweede kind op school gekomen doordat er al een broer of zus op zat, voor wie dit type onderwijs bewust gekozen is. Voor het tweede kind zouden de ouders waarschijnlijk niet zo snel een vragenderwijs groep hebben gezocht. De keuze is gemaakt doordat het tweede kind via broer of zus de school heeft leren kennen en het er leuk vond, doordat het gemakkelijk is met halen en brengen, of doordat men bij de tweede kritischer is gaan kijken naar de kwaliteit van diens reguliere school en alsnog de keus heeft gemaakt voor Vragenderwijs.

Talent

Enkele ouders met kinderen die een specifiek en uitzonderlijk talent hebben (ontwikkeld), zijn erg tevreden over de school, met name wat betreft de ruimte die het rooster biedt en de flexibiliteit van de begeleiding.