Leerlingen

Jasper (9 jaar)

electro h200Het is leuk dat je op Vragenderwijs je eigen rooster kunt maken. En leuk dat er leerlingen van allerlei leeftijden zijn, en dat ze weten hoe ze met elkaar om moeten gaan. Op deze school kun je lol maken met elkaar, je kunt veel verschillende dingen leren, hier kun je allerlei dingen tegelijk leren. Als je goed bent mag je direct ook moeilijker werk doen, niet alleen het werk wat je al kunt of speciaal voor jouw leeftijd is. Ik doe mee aan techniek, wiskunde, geschiedenis, koken, ik maak foto’s, doe mee aan gym, soms werk ik samen met anderen en soms alleen. Juist leuk dat elk soort kind op deze school kan samen komen omdat je dan ook leert hoe je met verschillende mensen om kunt gaan.

Priscilla (13 jaar)

of toch hartige taart b200Het is een school voor allemaal kinderen, van 4 tot 18 jaar. Er zijn op Vragenderwijs allemaal hele leuke vakken en dingen om te doen; Gym, Koken, Toneel, Projecten, Excursies, Verkeer, Engels, Frans, Geschiedenis, Biologie, Handvaardigheid en nog veel meer. Je mag er doen wat je wil en je MOET niet echt alles doen. Het is een vrije school waar je wel wat vakken moet doen omdat je dingen beter wil leren. Je hoeft niet persé rapporten te hebben en je mag ook je eindexamen en toetsen doen wanneer je het wil.

Ik zit op koken omdat ik het heel leuk vind. Ik zoek recepten, andere kinderen gaan dan boodschappen doen en dan ga ik samen met andere kinderen koken. Als alles klaar is dan gaan we gezellig allemaal eten.
Ik voel me thuis op Vragenderwijs, er zijn veel leuke dingen te doen en ik word niet meer zo veel gepest.Ik zou het extra leuk vinden als er een boomhut zou komen, als we elke week op excursie zouden gaan.
Dat er ook een blinde jongen op de school zit en een jongen die niet kan praten, dat is juist leuk want zij leren dingen van ons en wij van hen.
Er zijn vakdocenten op de school en begeleiders en als er nieuwe mensen moeten komen voor een vak, dan wordt dat geregeld.
Je hebt op Vragenderwijs 1 x per week een weekgesprek en dat is een gesprek over wat je die week hebt gedaan en hebt geleerd. Als je iets dwars ligt kun je dat aan je mentor vertellen. Dit is best wel handig. Het is wel belangrijk dat de mentoren goed naar je luisteren. Je hebt ook een eigen rooster, daar zie je op welke vakken en activiteiten je hebt op welk tijdstip. Als er iets is dan kun je het in je weekgesprek bespreken of met elkaar uitpraten.

Ik vind het jammer dat….je soms moet wachten totdat er een vakdocent is.
Ik vind het geweldig dat ….er zulke aardige mensen en kinderen op Vragenderwijs zitten.
Op Vragenderwijs voel ik mij…..prima, happy en niet meer zo erg verlegen.
Als je ook naar Vragenderwijs wilt komen….moet je even bellen, misschien kan het dan!

Joost (11 jaar)

risk h200Op Vragenderwijs wordt niet geschopt en geslagen, als er iets is dan bespreken we dat met elkaar. En dan proberen we te zorgen dat er geen ruzie meer komt!
Op deze school mag je zelf weten of je huiswerk wilt of niet en je mag de dingen doen die je leuk vindt. Het is school voor leerlingen van 4 tot 18 jaar, in je weekgesprek bespreek je met mentor hoe het gaat en maak je afspraken over wat je gaat doen. Ik ben nu bezig met Engels, Nederlands en Duits en Wiskunde, Handvaardigheid, Techniek, huiswerkgroep, omdat ik het belangrijk vind om te leren. Je mag ook stage lopen wanneer je wil, want dan kan je zien wat je later misschien wil doen.
Op mijn vorige school werd veel geweld gebruikt, hier niet. Ik ben naar deze school gegaan omdat ik hoogbegaafd ben. Op een normale school moet je álle vakken doen, en moet je alles binnen een bepaalde tijd afhebben en hier mag je dat zelf afspreken.
Op de school zijn allerlei kinderen, dat vind ik wel leuk want dat is gewoon!
De begeleiders zijn gewoon goed omdat ze kinderen helpen en niet de hele tijd zeggen; dat moet je doen en dat moet je dan af hebben.
Soms vragen mensen mij of ik wel genoeg leer, maar ik leer zeker wel genoeg want ik doe ook veel vakken.
Wat heel leuk was, was de opening van de school omdat het gezellig was. De kinderen zijn leuk, en de begeleiders en de vakdocenten.

Ik wens……. dat de computers sneller zijn en dat er beter internet is.
Vragenderwijs is een school…..waar je je eigen dingen kunt doen.
Op Vragenderwijs voel ik mij….goed!

Bas (15 jaar)

werkplek 2Mensen vragen zich vaak af wat ik doe op school. Ik zeg dan gewoon: ik ben bezig met vakken en er is tijd om een beetje rond te hangen. Er is geen vast rooster, maar er zijn wel lestijden die vast zijn. Het is vooral goed dat ik zelf kan kiezen wat ik wil doen en dat dingen niet MOETEN maar MOGEN. Je overlegt met begeleiders en iedereen die je er bij kan helpen over wat je wilt doen en leren.

Susan (9 jaar)

appeltaart h200Op Vragenderwijs is het vooral bijzonder dat je zelf kunt kiezen wat je wilt doen en dat je mag kiezen op welk tijdstip je het doet. Als je ergens goed in bent dan mag je normaal werk overslaan en ook gewoon uit een toetsboekje kunt werken. Leuke dingen om te doen zijn; toneel, koken, techniek en franse les. Dat er kinderen zijn van verschillende leeftijden vind ik goed, maar ik merk dat ik vooral omga met leerlingen die ‘geestelijk’ dezelfde leeftijd hebben. Ik vind dat iedereen tot z’n recht komt op Vragenderwijs. Als je op je vorige school bijvoorbeeld gepest bent dan kun je alles op Vragenderwijs wel ‘een beetje los laten’. Je kunt ook geen straf krijgen. Als er gedoe is dan wordt het uitgesproken, dat is goed.
Sommige mensen denken dat je niet genoeg leert op deze school. Maar je doet het wel omdat je het nodig hebt. Goed kunnen schrijven vind ik gewoon nodig. Er wordt ook gevraagd ‘wat wil je leren’, maar je wordt niet gedwongen.

Ik vind het nodig….. dat leerlingen vrij zijn om te kiezen wat ze willen leren.
Het is nodig……. om plezier te hebben, het is niet fijn wanneer vaak gezegd wordt dat iets fout is of slecht gaat.

Peter (14 jaar)

we gaan schaatsen h200Het is bijzonder dat er verschillende leeftijden door elkaar zitten. Je leert met kleintjes omgaan en ook met kinderen die blind zijn. Daar leer je van. Op Vragenderwijs wordt echt geluisterd naar wat je vraagt en wat je zegt. Op Vragenderwijs kun je doen wat je nodig vindt! Hier wordt ook pesten goed aangepakt (eigenlijk komt dat helemaal niet voor). Wanneer er iets is, bespreek je dingen met iedereen die er bij is geweest. Dan leer je dat ook.

Verder kun je op Vragenderwijs gelukkig ook soms spelen, op een gewone school kan dat alleen tijdens de pauze. Het is ook fijn dat je mag eten wanneer je honger hebt.

Madelon (11 jaar)

Ik heb gekozen om naar Vragenderwijs te gaan omdat ik op mijn oude school niet genoeg vrij kreeg om te tennissen. Ik wil heel graag toptennisser worden, daarom moet ik heel veel trainen en ook vaak naar een tournooi. Op Vragenderwijs kun je een eigen rooster krijgen en dat is fijn. Omdat ik vaak naar Frankrijk ga om te tennissen, heb ik gekozen om ook mee te doen met de franse les. Het is leuk en handig om Frans te leren spreken. In het begin was het wel even wennen om op een school te zijn met kinderen van allerlei leeftijden, nu vind ik het heel leuk. Iedereen doet andere dingen en dat is leuk om te zien.
Ik hoop dat er in de toekomst meer meisjes naar Vragenderwijs komen.
Vragenderwijs is een fijne school omdat je zelf, samen met je mentor en je ouders, kunt bepalen wat je allemaal gaat doen. Je kunt op je eigen tempo werken, soms wat sneller en meer en soms wat langzamer en wat minder.